*Het zal nooit af zijn,het blijft door groeien!

* Ik begin pas een aparte pagina over een bepaalde type medaille&preis of orden,wanneer ik een redelijk aantal verschillende jaartallen en varianten kan tonen.

* Het zijn in het algemeen medailles&orden die aan medewerkers van de NVA,GT,MDI en MFS zijn uitgegeven.De Zoll en KG treue en verdienst medailles zijn hierdoor niet onder deze kop Oorkondes&Medailles geplaatst.Vooral omdat het hoofdzakelijk voor eigen personeel en af en toe aan NVA,GT,MDI en MFS medewerkers werd verleend.Gevoelsmatig heb ik het op deze wijze ondergebracht,er zullen net zoveel redenen zijn om het anders te doen.

*A4 formaat is het meest gangbare formaat bij de treue dienste,verdienst,ausgezeichnete leistungen,waffenbruder,vorbildlichen grenzer en kampforden.Het wordt vermeldt als er een afwijking in A3 of A5 formaat is.

*Gesetzblatt:click hier  Hier wordt men doorgelinkt naar delen uit het gesetzblatt van 28 Juli 1978,sonderdruck nr 952. Bekanntmachung der Ordnungen uber die Verleihung der bereits gestifteten staatlichen Auszeichnungen vom 28 Juni 1978 en Verordnung uber das Tragen der Ehrenzeichen zu staatlichen Auszeichnungen vom 19 April 1978.Ik vermeld het als het uit een andere Gesetzblatt komt.

* Thanks/Danke Frank en Ralph voor jullie afbeeldingen!!!

*Ik kan ALTIJD!!! scans en afbeeldingen van ontbrekende exemplaren gebruiken.